top of page

Wat is mindset?

Mindset is het Engelse woord voor ‘overtuiging’.  Het staat voor de manier waarop wij denken over onszelf, hoe we kijken naar onszelf vooral op vlak van intelligentie, kwaliteiten en talenten én wat de veranderbaarheid daarvan is. 

Inzicht in de theorie van Carol Dweck, een Amerikaanse wetenschapper, vind ik bijzonder waardevol.  Zij ontdekte dat iedereen op twee verschillende manieren kan denken : vanuit een vaste mindset of vanuit een groei mindset.  Als je denkt vanuit een vaste mindset dan geloof je dat alles min of meer vast staat.  Je hebt dan een bepaalde hoeveelheid intelligentie en kwaliteiten meegekregen bij de geboorte en hier moet je de rest van je leven mee stellen. 

Als je denkt vanuit een groei mindset dan geloof je dat je steeds kan blijven groeien.  Je intelligentie en talenten zijn slechts het startpunt.  Je kan steeds beter worden in iets door hard te werken en te oefenen. 

Om kinderen/jongeren te laten groeien en bloeien is het noodzakelijk dat uitdagingen durven aangaan.  Op zo'n momenten kunnen en durven denken en handelen vanuit een groei mindset is daarbij een must. Helaas durft het op dat punt wel eens (of vaker) vast te lopen.  Daarom zijn er ook trajecten om kinderen/jongeren uit hun comfortzone te trekken en uitdagingen durven aangaan.

Er kan nog niets worden gereserveerd. Kom later terug.

Als ik hier aan de slag mee ga met kinderen/jongeren, gaat onbewust vaak een deurtje open om de wereld te ontdekken en nieuwe dingen te leren.  Ook op schools vlak.

Van uitdagingen vermijden, weigeren of in paniek ervan geraken komen ze tot zin in uitdagingen, hulp vragen, plezier krijgen in …
 

Ik geef ook tips voor jou als ouder/leerkracht.  Want jij kan wel degelijk een rol spelen in dit proces.  Een mindset is namelijk geen vaststaand gegeven maar kan getraind worden. Ten eerste is het belangrijk om als ouder/leerkracht goed te weten wat mindset precies is - en het verschil te kennen tussen een vaste en een groei mindset. Van daaruit kan je in een tweede stap je eigen mindset én die van je kind gaan herkennen. Ten derde kan je zelf een rolmodel zijn voor je kind én groeitaal hanteren om zo een groei mindset bij je kind te stimuleren. 

bottom of page